Wat met uw handelshuurovereenkomst ten tijde van Corona? Uitstel betekent nog geen afstel!

 

De COVD-19 maatregelen hebben er onder andere toe geleid dat horeca en (niet-essentiële) winkels moesten sluiten. Hierdoor zien handelaars zich geconfronteerd met een lopende handelshuur terwijl zij geen of nauwelijks omzetten kunnen realiseren.

Welke gevolgen heeft COVID-19 voor uw lopende handelshuurovereenkomst?

Voor alle duidelijkheid zullen de handelshuurovereenkomsten geen automatisch einde kennen omwille van de COVID19-problematiek. De handelshuurovereenkomst blijft in principe doorlopen en de maandelijkse huurprijs blijft wel degelijk verschuldigd. Uiteraard zijn de verhuurder en de huurder steeds vrij om hier onderling een regeling over uit te werken.

Veelal rijst de vraag of de huurder zich kan beroepen op overmacht om (voorlopig) aan diens betalingsverplichting te ontkomen.

Aangezien er in het Belgische recht niets werd bepaald omtrent overmacht, wegens het naleven van opgelegde overheidsmaatregelen, dienen we terug te grijpen naar de invulling overeenkomstig het gemeen recht.

Om zich op overmacht te kunnen  beroepen dienen er steeds 3 cumulatieve voorwaarden te zijn voldaan:

  • er is sprake van een onvoorzienbare gebeurtenis

  • de onvoorzienbare gebeurtenis is niet toe te schrijven aan de partij die zich erop beroept

  • de onvoorzienbare gebeurtenis zorgt ervoor dat de uitvoering van de verbintenis definitief dan wel tijdelijk onmogelijk wordt gemaakt.

Wellicht zal overmacht niet kunnen worden ingeroepen aangezien de handelshuurder het handelspand nog steeds ter beschikking heeft.

Bovendien werd er in een recent arrest van het Hof van Cassatie dd. 28 juni 2018 geoordeeld dat het financieel onvermogen – ook al is dit het gevolg van externe omstandigheden die voor de schuldenaar overmacht uitmaken – niet tot gevolg heeft dat de schuldenaar van zijn/haar betaalverbintenis is bevrijd. De uitgestelde huur moet dus wel degelijk nog betaald worden aan de verhuurder, ook al is er aanzienlijk omzetverlies geleden.

Ondanks het feit dat de handelshuurder zich allicht niet op overmacht zal kunnen beroepen, kan deze wel terugvallen op de algemene regels van het Burgerlijk Wetboek om een gematigd uitstel van betaling te bekomen, dit gezien de uitzonderlijke omstandigheden.

Zit u met vragen of twijfels over uw specifieke situatie?

Contacteer Confidenz vandaag nog telefonisch voor een correct en sluitend juridisch advies op +32 3 446 46 00 of via mail: info@confidenz.be