Strengere regels voor de invordering van schulden bij de consument vanaf 1/9/2023

Het Wetboek Economisch Recht (WER) werd aangevuld met een nieuw Boek XIX. Hiermee wordt de minnelijke invordering van schulden bij de consument verder geregeld en worden er strengere regels opgelegd aan de schuldeiser ten opzichte van de bestaande regelgeving. Deze nieuwe regels zijn van toepassing op nieuwe overeenkomsten en nieuwe schulden vanaf 1 september 2023 en op alle invorderingen vanaf 1 december 2023.

Meer lezen
WIE BETAALT DE ADVOCATENKOSTEN ? NIEUWE, VERHOOGDE TARIEVEN VAN DE RECHTSPLEGINGSVERGOEDING SINDS 01.06.2021

U heeft een gunstige uitspraak bekomen, maar wie betaalt de gemaakte kosten voor de erelonen van uw advocaat? Het is hier dat de nieuwe verhoogde tarieven voor rechtsplegingsvergoeding in het vizier komen. De rechtsplegingsvergoeding (of kortweg RPV) wordt gedefinieerd als een forfaitaire tegemoetkoming in de kosten en erelonen van de advocaat van de in het gelijk gestelde partij (art. 1022 Ger. W.).

Meer lezen
EINDELIJK EEN FRESH START VOOR ELKE GEFAILLEERDE, NATUURLIJKE PERSOON

Gefailleerde natuurlijke personen kunnen sedert 1 mei 2018 met de invoering van het nieuwe Boek XX in het Wetboek economisch recht kwijtschelding bekomen. Kwijtschelding wist alle restschulden (met 3 welomschreven uitzonderingen) van het faillissement uit, zodat de natuurlijke persoon niet langer gehouden is om deze schulden te betalen aan zijn schuldeisers. Dit principe van de kwijtschelding is intussen genoegzaam bekend als de Fresh start.

Meer lezen
Grondwettelijk Hof vernietigt regels rond elektrische fietsen

Elektrische fietsen, hooverboards, elektrische steps of fietsen (al dan niet met wandelassistentie), miniquads, speed pedelecs … men ziet ze overal. Ondanks de stijgende populariteit van deze voertuigen, hinkt het Belgisch juridisch kader achterop. Dit brengt natuurlijk rechtsonzekerheid met zich mee, voornamelijk op verzekeringsvlak. Zijn deze voertuigen wel of niet onderworpen aan de verzekeringsplicht zoals een auto of ben je een zwakke weggebruiker zoals een voetganger? Confidenz licht één en ander toe.

Meer lezen
Wapen uw bedrijf beter tegen buitenlandse wanbetalers!

Sedert 18 januari 2017 biedt de Europese regelgeving een krachtig grensoverschrijdend wapen tegen onwillige schuldenaars die bankrekeningen aanhouden in een of meerdere andere lidstaten van de Europese Unie. Met de Europese Verordening (EU) nr. 655/2014 werd het leggen van een bewarend bankbeslag in een andere Europese lidstaat, met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, eenvoudiger en sneller gemaakt.

Meer lezen
U valt thuis van de trap tijdens het telewerken. Wat nu?

Ja, ook tijdens het thuiswerken kan er sprake zijn van een arbeidsongeval. De valkuilen en potentiële problemen zijn echter een pak groter dan wanneer u - bijvoorbeeld - van de trap valt in uw vertrouwde werkomgeving. De verzekeringsmaatschappij die uiteindelijk moet betalen, zal arbeidsongevallen tijdens telewerk zonder twijfel met argusogen bekijken. Wat kan u doen om problemen te voorkomen? Confidenz legt het voor u haarfijn uit.

Meer lezen
Faillietverklaring bij verstek: een genadeloos einde voor uw vennootschap?

Het zal u maar overkomen dat uw vennootschap op verzoek van een schuldeiser werd gedagvaard om uw faillissement te horen uitspreken en u bent niet naar de zitting gegaan. In dit geval kan de Ondernemingsrechtbank – indien zij dit gegrond acht – het faillissement bij verstek, met name in uw afwezigheid, uitspreken. Dergelijke situaties, brengen drastische - en bovendien onomkeerbare - gevolgen met zich mee.

Meer lezen
De gerechtelijke reorganisatie in boek XX WER: de laatste strohalm voor uw bedrijf in moeilijkheden?

Indien uw onderneming (rechtspersoon of natuurlijke persoon) geconfronteerd wordt met (tijdelijke) financiële moeilijkheden is het mogelijk om een beroep te doen op een omvangrijke juridische bescherming van de ‘gerechtelijke reorganisatie’. Vroeger werd dit geregeld door de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO), nu is deze wet opgenomen in Boek XX van het Wetboek van Economisch Recht (GRP).

Meer lezen
De gerechtelijke ontbinding: stand van zaken, mogelijke rechtsmiddelen en een vooruitblik op de toekomstige regelgeving

De gerechtelijke ontbinding haarfijn uitgelegd. Confidenz geeft u een stand van zaken mee, een duidelijk overzicht van de beschikbare rechtsmiddelen en haar visie op de “toekomstige” regelgeving. Lees hier alle details omtrent de gerechtelijke ontbinding.

Meer lezen
De kwijtschelding van schulden bij faillissementen: een versoepeling van de regels maar ook een bijkomende valkuil!

De gefailleerde natuurlijke persoon (onderneming en voordien handelaar) kon in het verleden aanspraak maken op de gunst van de ‘verschoonbaarheid’, na uitwinning van zijn vermogen. Het idee achter de verschoonbaarheid was ingegeven vanuit het principe van de fresh start van de gefailleerde, ofwel dat iedereen een tweede kans verdient.

Meer lezen
Wat met uw handelshuurovereenkomst ten tijde van Corona? Uitstel betekent nog geen afstel!

De COVD-19 maatregelen hebben er onder andere toe geleid dat horeca en (niet-essentiële) winkels moesten sluiten. Hierdoor zien handelaars zich geconfronteerd met een lopende handelshuur terwijl zij geen of nauwelijks omzetten kunnen realiseren. Welke gevolgen heeft COVID-19 voor uw lopende handelshuurovereenkomst?

Meer lezen