U valt thuis van de trap tijdens het telewerken. Wat nu?

Ja, ook tijdens het thuiswerken kan er sprake zijn van een arbeidsongeval. De valkuilen en potentiële problemen zijn echter een pak groter dan wanneer u - bijvoorbeeld - van de trap valt in uw vertrouwde werkomgeving. De verzekeringsmaatschappij die uiteindelijk moet betalen, zal arbeidsongevallen tijdens telewerk zonder twijfel met argusogen bekijken. Wat kan u doen om problemen te voorkomen? Confidenz legt het voor u haarfijn uit.

Wat is een arbeidsongeval?

Om over een arbeidsongeval te kunnen spreken moet er aan 3 voorwaarden voldaan worden 

  1. Het ongeval moet zich voordoen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst

  2. Er moet sprake zijn van een fysiek letsel

  3. Het ongeval dient het gevolg te zijn van een plotse gebeurtenis. Dit is een in tijd en ruimte aflijnbare tijdspanne. Zo is een val altijd ‘plots’. Letsels die het gevolg zijn van bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan solventen, asbest, stof, … zijn niet ‘plots’ en dus niet het gevolg van een arbeidsongeval. Als slachtoffer zal u moeten bewijzen dat aan alle drie de voorwaarden is voldaan. 

Telewerk: een bijzondere situatie

 Het grootste probleem bij een arbeidsongeval vinden we meestal bij het bewijs van het ongeval zelf. Als u aan het werk bent op uw normale vertrouwde werkplaats en er gebeurt iets waardoor u een letsel oploopt, zal er in veel gevallen een collega getuige zijn van het feit; U zal nagenoeg onmiddellijk uw leidinggevende kunnen verwittigen. Die verwittigt de arbeidsongevallenverzekeraar via een standaardformulier waarop de omstandigheden van het ongeval worden uiteengezet. Vervolgens start de verzekeraar een dossier op.

Bij een ongeval tijdens het telewerken is dit een heel andere situatie. Ofwel heeft er niemand het ongeval zien gebeuren, en als er al getuigen zijn, zijn dit vaak huisgenoten die door de verzekeringsmaatschappij niet als onafhankelijk beschouwd worden. Daarnaast is er nog een bijkomstig probleem. Het ongeval moet zich hebben voorgedaan tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Als u tijdens de normale werkuren op kantoor zit zal hier geen discussie over ontstaan maar tijdens het telewerk zijn de discussiepunten niet te tellen:

  • U heeft brandwonden door het morsen van koffie tijdens de middagpauze met het gezin?

  • Een val van de trap na een toiletbezoek?

  • Uw knie is verdraaid of u heeft een rugblokkage bij het rechtstaan?

 Allemaal feiten die in theorie beschouwd kunnen worden als een arbeidsongeval, maar waar de verzekeraar zich met alle middelen tegen zal verweren. De verzekeringsmaatschappij zal niet onmiddellijk een standpunt innemen en vaak pas maanden later, na een intern onderzoek, beslissen of ze het ongeval aanvaarden of niet. Wanneer ze het ongeval niet aanvaarden, moet u een procedure opstarten voor de Arbeidsrechtbank (de procedurekosten en een deel van uw eigen advocatenkosten worden altijd betaald door de verzekeringsmaatschappij). U dient dit te doen binnen de 3 jaar na de beslissing van de verzekeraar. Natuurlijk is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doet. Het is immers aan u om te bewijzen dat aan alle voorwaarden is voldaan. Hoe meer tijd er verloren gaat, hoe moeilijker dat wordt.

Het is ook belangrijk dat u zo snel mogelijk een volledig en grondig dossier opbouwt: foto’s van wat er gebeurd is, wanneer, hoe laat en vooral hoe. Contacteer onmiddellijk een leidinggevende op het werk en doe dit - als het kan - altijd per mail zodat u een spoor heeft van uw aangifte. Wacht hier niet mee! Het tijdstip waarop u melding maakt van het ongeval is cruciaal. Contacteer ook zo snel mogelijk een geneesheer. Zelfs in Coronatijden!

U moet immers niet enkel een ongeval bewijzen maar ook een letsel. Op - bijvoorbeeld - woensdag thuis vallen en pas maandag naar de dokter gaan is koren op de molen van de verzekeraar om te argumenteren dat er iets gebeurd is in het weekend of na de normale kantooruren.Inderdaad, ook tijdens telewerk heeft u normale kantooruren. Let dus op als u ‘s avonds nog aan het werk bent ’s avonds. Dit kan ook een arbeidsongeval zijn, maar u moet het bewijzen.

Tot slot: leg aan uw werkgever een zo duidelijk mogelijke verklaring af.

Zeg niet te weinig maar zeker ook niet te veel. Details kunnen, zelfs al lijken ze onschuldig, het verschil maken tussen een arbeidsongeval waarin de verzekering moet betalen of een ongeval in de privésfeer waarin u enkel recht hebt op een uitkering van de mutualiteit. Ook hier is voorkomen beter dan genezen.

Heeft u vragen over een ongeval tijdens telewerk?

Wacht niet te lang en contacteer Confidenz advocaten onmiddellijk om u bij te staan op +32 3 446 46 00 of via mail: info@confidenz.be