Wapen uw bedrijf beter tegen buitenlandse wanbetalers!

Het Europees conservatoir bankbeslag: een eerste stap vooruit

Sedert 18 januari 2017 biedt de Europese regelgeving een krachtig grensoverschrijdend wapen tegen onwillige schuldenaars die bankrekeningen aanhouden in een of meerdere andere lidstaten van de Europese Unie. Met de Europese Verordening (EU) nr. 655/2014 werd het leggen van een bewarend bankbeslag in een andere Europese lidstaat, met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, eenvoudiger en sneller gemaakt (hierna: het Europees bankbeslag).

De Belgische rechter: één centraal aanspreekpunt

Als schuldeiser kunt vanaf nu ook aan de Belgische rechter vragen om een Europees bevel af te leveren voor het leggen van beslag op buitenlandse bankrekeningen van uw schuldenaar. Voorheen diende men de rechter van de lidstaat aan te schrijven waar het beslag gelegd moest worden. Vanaf heden volstaat de bevoegdheid van de Belgische rechtbanken voor het geschil ten gronde.

De Belgische rechter kan op uw verzoek een bevel tot het leggen van een Europees bankbeslag uitvaardigen (de zgn. European Account Preservation Order).

De procedure tot het bekomen van een dergelijk bevel is vrij eenvoudig. Het gebeurt volgens een schriftelijk standaardformulier, dat in alle Europese lidstaten identiek is, en in de taal van de rechter die over het bevel moet oordelen. Dit standaardformulier is te downloaden op het Europees e-justitieportaal, waar u ook meer informatie kan terugvinden.

De procedure verloopt eenzijdig zodat de schuldenaar niet vooraf wordt gealarmeerd dat er een beslag in voorbereiding is. Het is een snelrechtprocedure waarbij de schuldenaar niet wordt ingelicht en de procedure enkel gevoerd wordt tussen de rechtbank in de lidstaat van de schuldenaar en de schuldeiser. Het verrassingseffect en de snelheid van deze procedure verhindert dat de schuldenaar gelden gaat verplaatsen, verbergen of verkwisten.

Aan welke voorwaarden dient uw aanklacht te voldoen?

  • U dient als schuldeiser te beschikken over een schuldvordering tot betaling van een geldsom in een burgerlijke of handelszaak. Voor vorderingen op grond van het sociaal zekerheidsrecht, het douanerecht, het fiscaal recht, het huwelijksvermogensrecht of het erfrecht, kan geen gebruik worden gemaakt van het Europees bankbeslag. Hetzelfde geldt voor  vorderingen op een schuldenaar waartegen een insolventieprocedure werd geopend.

  • Een bevel tot het leggen van een Europees bankbeslag kunt u verkrijgen indien u een uitvoerbare titel heeft, zoals een vonnis of een authentieke akte, en u in afwachting van de effectieve uitvoering van die titel alvast de gelden van uw schuldenaar wil veiligstellen en blokkeren. 

  • Het bevel wordt verleend indien u voldoende bewijs heeft verstrekt om de rechter ervan te overtuigen dat een dringende behoefte bestaat aan het bankbeslag. Er is sprake van een dringende behoefte indien er een reëel risico bestaat dat zonder het Europees bankbeslag de inning van de vordering onmogelijk gemaakt of bemoeilijkt zal worden.

  • Maar ook indien u nog geen uitvoerbare titel heeft en eerst nog een procedure ten gronde moet voeren tegen de schuldenaar of wanneer u over een vonnis beschikt dat nog niet uitvoerbaar is, kan u de Belgische rechter vragen om een bevel tot het leggen van een Europees bankbeslag uit te vaardigen.

Dit is vergelijkbaar met het gewone derdenbeslag op bankrekeningen bij een Belgische Bank. Aan een Europees bankbeslag worden echter strengere voorwaarden gesteld. U dient niet alleen voldoende bewijs te verstrekken waaruit blijkt dat er een reëel risico bestaat dat de inning onmogelijk of bemoeilijkt zal worden. Ook dient u voldoende bewijs te verstrekken om de rechter ervan te overtuigen dat u de procedure ten gronde tegen de schuldenaar waarschijnlijk zal winnen.

Uw voordeel? Snel resultaat boeken

Het bevel van de Belgische rechter tot het leggen van een Europees bankbeslag is onmiddellijk uitvoerbaar in de andere lidstaat waar de bank, waarbij beslag wordt gelegd, gevestigd is. Het bevel kan zonder verdere formaliteiten worden betekend aan de buitenlandse bank volgens de procedures van de desbetreffende lidstaat.

  • De bank dient er onmiddellijk na de betekening van het bevel voor te zorgen dat de in beslag genomen gelden worden geblokkeerd, en de schuldenaar geen bedragen meer kan opnemen of betalingen kan doen. Dit tot het plafond dat bepaald is in het bevel van de rechter bereikt is.

  •  Eenmaal een bevel tot het leggen van een Europees bankbeslag door de rechter werd verleend, dan weet u snel of het beslag doel heeft getroffen. De bank dient immers binnen drie werkdagen na de betekening te verklaren aan welke bankrekeningen het beslag kleeft en welke bedragen het beslag heeft geraakt.

Maar opgelet: binnen de 30 dagen nadat het verzoek tot het leggen van het beslag werd ingediend of binnen de 14 dagen na de uitvaardiging van het bevel dient u de zaak voor de rechter ten gronde aanhangig te maken. Wanneer dit wordt nagelaten wordt het bevel ingetrokken.

U beschikt over onvoldoende informatie

Heeft u geen uitvoerbare titel en u beschikt over geen rekeninginformatie van uw schuldenaar of heeft u slechts een vermoeden bij welke Europese bank of banken uw schuldenaar bankiert, dan kan u geen bevel tot het leggen van een Europees bankbeslag verkrijgen.

Maar wanneer u een uitvoerbare titel heeft, biedt het Europees bankbeslag een interessante mogelijkheid om toch aan de nodige bankinformatie te komen. Heeft u een vermoeden of aanwijzingen dat uw schuldenaar bij een bepaalde Europese bank of in een bepaalde lidstaat bankiert, dan kan de Belgische rechter op uw verzoek bankinformatie opvragen. Dit gebeurt bij de zgn. informatie-instantie van de betrokken lidstaat. Met deze informatie kan vervolgens een bevel tot het leggen van een Europees bankbeslag worden verleend. 

Ook indien u over een rechterlijke uitspraak beschikt die nog niet uitvoerbaar is, kan het inwinnen van de rekeninginformatie onder bepaalde voorwaarden toch gebeuren. Daartoe moet u onder meer aantonen dat de informatie dringend moet worden verstrekt om te vermijden dat de latere inning van de vordering in het gedrang dreigt te komen, waardoor uw financiële situatie aanzienlijk zou verslechteren.

Maar: de praktijk leert dat het informatiemechanisme niet altijd even goed werkt. De Belgische rechter zal bij de zgn. “informatie-instantie” van de lidstaat van tenuitvoerlegging de nodige inlichtingen opvragen. Het opvragen van deze informatie blijft in verschillende Europese lidstaten dode letter omdat niet alle lidstaten een goed werkende informatie-instantie hebben.

Zekerheidstelling

Indien u nog geen titel heeft, is het uitgangspunt dat u voor het verkrijgen van een bevel tot het leggen van een Europees bankbeslag een zekerheid dient te stellen voor de schade die de schuldenaar lijdt door het Europees bankbeslag. Dit indien later zou blijken dat het Europees bankbeslag onterecht is gelegd.

Zekerheid kan worden gesteld in de vorm van een borgsom of een andere waarborg, zoals een bankgarantie of een hypotheek. Bij het bepalen van de hoogte van de te stellen zekerheid zal in beginsel de hoogte van de vordering als richtsnoer worden gebruikt. Op deze regel kan in bepaalde gevallen een uitzondering worden gemaakt. Hoe meer bewijslast er is voor uw vordering, hoe eerder in de praktijk een uitzondering wordt gemaakt op het stellen van zekerheid.

Verzet door de schuldenaar

Wordt u als schuldenaar geconfronteerd met een Europees bankbeslag, dan biedt de Verordening eveneens de nodige waarborgen.

Het bevel tot het leggen van het Europees bankbeslag kan worden aangevochten aan de hand van een standaardformulier indien niet aan de opgelegde voorwaarden voldaan is. Ook indien het bevel niet correct werd uitgevoerd, kan de tenuitvoerlegging ervan worden aangevochten aan de hand van een standaardformulier. In bepaalde gevallen kan de schuldeiser bovendien aansprakelijk worden gesteld indien hij de regels van de Verordening (EU) nr. 655/2014 niet naleeft.

Info:

Verordening (EU) nr. 655/2014 werd in België ingevoerd door Titel 7 van de Wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing, bevattende Bepalingen tot uitvoering en aanvulling van de Verordening (EU) nr. 655/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot vaststelling van een procedure betreffende het Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen om de grensoverschrijdende inning van schuldvorderingen in burgerlijke en handelszaken te vergemakkelijken.

Heeft u vragen over buitenlandse wanbetalers?

Wacht niet te lang en contacteer Confidenz advocaten onmiddellijk om u bij te staan op +32 3 446 46 00 of via mail: info@confidenz.be