Faillietverklaring bij verstek: een genadeloos einde voor uw vennootschap?

 

Het zal u maar overkomen dat uw vennootschap op verzoek van een schuldeiser werd gedagvaard  om uw faillissement te horen uitspreken en u  bent niet naar de zitting gegaan. In dit geval kan de Ondernemingsrechtbank – indien zij dit gegrond acht – het faillissement bij verstek, met name in uw afwezigheid, uitspreken. Dergelijke situaties, brengen drastische - en bovendien onomkeerbare -  gevolgen met zich mee.

In het faillissementsvonnis wordt er door de Ondernemingsrechtbank een curator aangesteld, die onmiddellijk zijn opdracht zal uitvoeren. . De curator zal op zeer korte termijn overgaan tot onder andere het laten betekenen van het tussengekomen faillissementsvonnis. Uw rekeningen worden na faillissement onmiddellijk door de banken geblokkeerd en u zal de activiteiten van uw vennootschap moeten stop zetten.

Moet dit zo verlopen?

Indien er redenen zijn om u te verzetten tegen het faillissementsvonnis  kan er nog ‘verzet’ worden aangetekend (uiteraard op voorwaarde dat u bij verstek werd veroordeeld ). De betekening van het faillissementsvonnis vormt dan ook een cruciaal moment aangezien de termijn, waarbinnen dit dient te gebeuren, de dag na de betekening begint te lopen.

Artikel XX.108 WER voorziet dat het verzet slechts ontvankelijk is indien het wordt gedaan binnen 15 dagen na de betekening. Indien er binnen deze termijn niet wordt gehandeld, is het faillissement definitief en onomkeerbaar. De termijn om verzet aan te tekenen tegen een faillissementsvonnis is dus een vervaltermijn.

Bijkomend dient het verzet tegen een vonnis van faillietverklaring te worden ingesteld ten aanzien van alle partijen. Het verzet moet dus geschieden ten aanzien van de curator én de oorspronkelijke eiser.[1]

De verzetdoende partij dient de akte van verzet te laten betekenen bij een gerechtsdeurwaardersexploot met uitnodiging om te verschijnen op een in het exploot weergegeven dag en tijdstip.

Het is nuttig om te duiden op het feit dat, ondanks het aangetekende verzet, het faillissement slechts zal worden ingetrokken van zodra de Ondernemingsrechtbank dit beslist. Het tussengekomen faillissementsvonnis is immers uitvoerbaar bij voorraad en wordt niet geschorst omwille van het verzet.

Wat is het vervolgscenario?

De curator zal zijn wettelijke taken voort te zetten in de periode tussen de datum van faillissement en de datum waarop het verzet wordt ingeleid voor de Ondernemingsrechtbank.

Tot slot – met betrekking tot de bovenvermeld vervaltermijn – kan nog worden vermeld dat, voor wat betreft de organisaties zonder rechtspersoonlijkheid of een rechtspersoon waarvan de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn, het verzet slechts ontvankelijk is indien het wordt gedaan binnen de 6 maanden na de opneming van de bekendmaking van het faillissement in het Belgisch Staatsblad, en in ieder geval, binnen de 15 dagen na kennisname van het vonnis. Hierbij gaan we uit van een vennoot die niet op de hoogte is gebracht of geen kennis heeft gekregen van de aangifte van faillissement.

Hoe kan u dit soort scenario’s voorkomen?

Werd u (onterecht) failliet verklaard bij verstek ? Wacht niet te lang en contacteer Confidenz advocaten onmiddellijk om u bij te staan op +32 3 446 46 00 of via mail: info@confidenz.be

[1] Kh. Gent, afdeling Brugge 18 augustus 2016, TGR-TWVR 2016, afl.5, 379.