Corporate insolvency: what you need to know as an entrepreneur

Als ondernemer kan het u niet ontgaan zijn: het aantal faillissementen en bedrijven in moeilijkheden is de laatste jaren flink toegenomen. Insolventie is een risico dat elke onderneming boven het hoofd hangt. Maar wat houdt insolventie precies in? En wat kunt u doen als uw bedrijf in zwaar weer terechtkomt of als een van uw klanten of leveranciers failliet dreigt te gaan?

Insolventie betekent simpelweg dat een onderneming niet meer in staat is om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen. Er is sprake van een acuut liquiditeitstekort. Schuldeisers kunnen in zo'n geval niet meer (volledig) worden betaald. Als deze situatie aanhoudt, kan dit uiteindelijk leiden tot een faillissement.

Oorzaken van insolventie

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot insolventie bij bedrijven:

  • Teruglopende omzet en winst, bijvoorbeeld door economische tegenwind, hevige concurrentie of veranderend consumentengedrag

  • Hoge kosten en uitgaven die niet meer in verhouding staan tot de inkomsten

  • Betalingsproblemen bij klanten die op krediet kopen en facturen te laat of niet betalen

  • Grote investeringen, overnames of uitbreidingen die meer kosten dan verwacht en de cashflow onder druk zetten

  • Fraude, wanbeheer of strategische fouten door het management

Meestal is het een combinatie van factoren die een onderneming in de financiële problemen brengt. De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van veel bedrijven pijnlijk blootgelegd.

Gevolgen van insolventie

Komt uw eigen bedrijf in een situatie van insolventie terecht, dan zijn de gevolgen vaak zeer ingrijpend:

  • U kunt uw lopende kosten en uitgaven niet meer betalen

  • Uw werknemers lopen het risico op ontslag

  • Leveranciers en andere schuldeisers zullen betalingen opeisen en eventueel juridische stappen ondernemen

  • De continuïteit en toekomst van uw onderneming staan op het spel

  • In het slechtste geval volgt een faillissement en moet u de deuren sluiten

Maar ook als klant of leverancier kunt u te maken krijgen met de gevolgen van insolventie. Gaat een bedrijf waar u zaken mee doet failliet, dan blijft u vaak met onbetaalde facturen achter. Terugvorderen is in de meeste gevallen slechts deels mogelijk.

Tijdig ingrijpen is cruciaal

Dreigt uw eigen onderneming in zwaar weer terecht te komen? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Hoe eerder u ingrijpt, hoe meer opties u heeft om een faillissement af te wenden. Mogelijke maatregelen zijn onder meer:

  • Breng uw financiële situatie en prognoses nauwkeurig in kaart

  • Snijd in uw kosten en boost uw omzet en marges waar mogelijk

  • Heronderhandel betalingsvoorwaarden met schuldeisers

  • Verkoop onderdelen of activa om uw schulden te saneren

  • Zoek investeerders of extra financiering om de ergste nood te ledigen

Twijfelt u over de juiste aanpak? Schakel dan zo snel mogelijk professioneel advies in. Een gespecialiseerde advocaat of bedrijfsadviseur kan samen met u zoeken naar oplossingen om uw onderneming weer gezond te maken.

Curatoren en gerechtsmandatarissen

Is een faillissement onvermijdelijk? Dan wordt door de rechtbank een curator aangesteld die het faillissement afwikkelt. In Antwerpen staan Hans Ubben en Marc Leemans van Confidenz Advocaten ingeschreven op de lijst van curatoren en vereffenaars van de Ondernemingsrechtbank.

Curatoren behartigen de belangen van de gezamenlijke schuldeisers. Zij gaan op zoek naar de bezittingen van de failliete onderneming en proberen deze te gelde te maken. De opbrengst wordt volgens wettelijke regels verdeeld onder de schuldeisers.

Hans Ubben en Marc Leemans treden op basis van hun ruime ervaring als curator ook op als adviseur van ondernemingen in moeilijkheden en in gerechtelijke reorganisatie (GRP), het vroegere WCO. Zij begeleiden ondernemingen bij het herstructureren van hun schulden en activiteiten om een faillissement te vermijden.

Ook schuldeisers die geconfronteerd worden met wanbetalingen of faillissementen van klanten, kunnen bij Confidenz Advocaten terecht voor advies en begeleiding. Zij helpen u om uw vorderingen maximaal te recupereren.

Blijf waakzaam

Insolventie is een sluimerend gevaar voor veel bedrijven, zeker in economisch onzekere tijden. Maar door de vinger aan de pols te houden en snel te schakelen als de nood het hoogst is, kunt u een faillissement vaak nog afwenden. Blijf dus waakzaam en wacht niet te lang om in te grijpen of hulp in te roepen. Zo houdt u uw onderneming financieel gezond en verzekert u haar toekomst.

Zit u zelf met vragen over insolventie of een dreigend faillissement? Confidenz Advocaten zijn de bezielers van de informatieve website Faillissementspreventie.be waar we onze kennis delen en u tips geven om een faillissement te voorkomen. Contacteer ons voor het te laat is. We denken graag met u mee na over de gepaste oplossing.

Uw bedrijf bevindt zich in woelig water? Laat het schip niet zinken.

Net als een reddingssloep op een schip, heeft elk gezond bedrijf nood aan faillissementspreventie.
U kan er beter werk van maken als gezond bedrijf wanneer u nog alle teugels in handen hebt … dan vaststellen dat u nog weinig kan doen.

 Faillissementspreventie start bij het correct, tijdig en goed innen van uw facturen. Als het daar misloopt, komt u in de problemen.
Indien u problemen ondervindt met het innen van uw facturen, moet u ingrijpen en doet u best een beroep op gespecialiseerde en professionele incasso.
Daar kunnen we u bij helpen. Meer informatie daarover kan u hier terugvinden.